Basen gastronomiczny ze stali nierdzewnej

Basen gastronomiczny, określany często jako „zlew głęboki”, jest idealnym rozwiązaniem dla profesjonalnych kuchni w restauracjach, hotelach, stołówkach i innych obiektach, w których wykorzystuje się duże naczynia i akcesoria, nie mieszczące się w tradycyjnych zlewach gastronomicznych. Wytrzymały, stabilny i praktyczny basen gastronomiczny ze stali nierdzewnej sprawdzi się doskonale w cukierniach, piekarniach, zakładach przetwórstwa mięsnego i spożywczego.

Uwzględniwszy wygodę użytkowania, każdy basen gastronomiczny dostosowujemy do indywidualnych potrzeb klienta. Bierzemy pod uwagę dostępną przestrzeń w pomieszczeniu, a także szacunkową wielkość naczyń i innych elementów, które będą poddawane myciu i czyszczeniu. Dzięki temu parametry basenu gastronomicznego będą optymalne i umożliwią efektywną i ergonomiczną pracę. Warto zwrócić uwagę, że częstym błędem jest niepotrzebne przewymiarowanie komór basenu, przez co praca staje się zdecydowanie trudniejsza i mniej wygodna.

Oprócz wymiarów i kształtów, dopieramy liczbę komór, a także elementy dodatkowe, jak półki, szafki, szuflady, drzwiczki przesuwne lub uchylne i inne. Na podstawie bezpłatnej, niezobowiązującej wyceny , określamy przewidywany termin realizacji oraz proponujemy atrakcyjną cenę, wynikającą z ilości niezbędnej stali nierdzewnej oraz stopnia skomplikowania zlecenia.

Basen gastronomiczny jednokomorowy

Basen gastronomiczny na wymiar – nasza oferta

Wysoka jakość stali nierdzewnej, precyzja wykonania oraz możliwość pełnego dostosowania basenu gastronomicznego do indywidualnych preferencji klienta, odgrywają najistotniejszą rolę, szczególnie z punktu widzenia efektywności, wygody użytkowania oraz ergonomii pracy w kuchniach, zmywalniach i innych obiektach gastronomicznych. Nasza oferta basenów gastronomicznych ze stali nierdzewnej na wymiar, posiada szereg zalet, w tym:

  • Wymiary i kształty dostosowane do wielkości naczyń

    Zaletą naszych basenów gastronomicznych jest pełna elastyczność w zakresie szerokości, wysokości i głębokości. Dzięki temu możemy dostosować nasze baseny do konkretnych przestrzeni i określonych preferencji klienta, szczególnie w zakresie wielkości oraz kształtów naczyń i przedmiotów poddawanych myciu i czyszczeniu. Wykonujemy baseny gastronomiczne jednokomorowe lub dwukomorowe, połączone ze stołem lub wolnostojące, na życzenie klienta wyposażamy je w półki, szuflady, szafki z drzwiami uchylnymi lub przesuwnymi i inne elementy.

  • Atestowana stal nierdzewna

    Do produkcji naszych basenów gastronomicznych wykorzystujemy atestowaną stal nierdzewną, dopuszczoną do kontaktu z żywnością przez Sanepid. Materiał ten jest higieniczny, bardzo łatwy w czyszczeniu i dezynfekcji, zaś jego nieporowata struktura zapewnia podwyższoną ochronę przez bakteriami i innymi mikroorganizmami. Stal nierdzewna jest odporna na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne, co czyni ją idealną dla basenów gastronomicznych, szczególnie zważywszy na gabaryty naczyń poddawanych czyszczeniu i myciu.

  • Jakość wykonania

    Jedną z największych zalet naszych wyrobów, oprócz wykorzystania stali nierdzewnej wysokiej jakości, jest technologia łączenia poszczególnych elementów. Produkujemy wyłącznie baseny gastronomiczne spawane, co przekłada się na ich trwałość, wytrzymałość i stabilność.

  • Dodatkowa funkcjonalność

    Wykonujemy wszelkie, nietypowe elementy dodatkowe – nadstawki, podesty, wieszaki, stojaki, uchwyty, niestandardowe półki, szuflady, szafki, itp. Baseny gastronomiczne wyposażone w dodatkowe elementy funkcjonalne mogą okazać się znacznie praktyczniejsze, co przełoży się na ergonomię i wygodę pracy, szczególnie z największymi naczyniami.

  • Dodatkowe usługi

    W ramach naszej oferty proponujemy kompleksowe usługi doradztwa technicznego, a także wymiarowania i montażu.

Wykonywanie basenów gastronomicznych ze stali nierdzewnej na wymiar, otwiera nieograniczone możliwości konfiguracji i dostosowania wszelkich parametrów do indywidualnych potrzeb klienta.

Basen gastronomiczny – proponowane rozwiązania konstrukcyjne

Wykonujemy baseny wolnostojące, lub łączymy komory ze stołami ze stali nierdzewnej. Produkujemy baseny gastronomiczne jednokomorowe, dwukomorowe lub trzykomorowe. Wymiary komór, jak i wszelkie, pozostałe parametry, ustalane są indywidualnie z klientem podczas dokonywania przez nas bezpłatnej, niezobowiązującej wyceny. Ustalamy również wszystkie elementy dodatkowe, jak półki, szafki, nadstawki, uchwyty, stojaki, itp. W naszych rozwiązaniach staramy się uwzględnić zarówno dostępną przestrzeń w pomieszczeniu, jak i wielkość przedmiotów i naczyń, które będą poddawane myciu i czyszczeniu.

Gdzie wykorzystuje się baseny gastronomiczne?

Basen gastronomiczny znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie zlew gastronomiczny okazują się niewystarczający pod względem wielkości i wydajności. Najczęściej wykorzystywany jest w rozmaitych zakładach żywienia zbiorowego, szczególnie tych obsługujących dużą liczbę konsumentów:

  • Restauracje
  • Hotele
  • Stołówki i jadłodajnie
  • Kawiarnie i bary
  • Szpitale, kliniki, sanatoria
  • Żłobki, przedszkola i szkoły
  • Firmy cateringowe
  • Piekarnie i cukiernie
  • Galerie handlowe
  • Zakłady mięsne i rybne
  • Zakłady przetwórstwa żywności
  • Inne obiekty związane z gastronomią.

Basen gastronomiczny – najważniejsze zalety

Najistotniejszą zaletą basenu gastronomicznego jest jego główna funkcjonalność – możliwość sprawnego i komfortowego umycia i wyczyszczenia naczyń i przedmiotów, które nie zmieszczą się w tradycyjnych komorach zlewowych. Wśród innych zalet basenów gastronomicznych wymienić należy:

  • Łatwość utrzymywania w czystości

    Stal nierdzewna jest materiałem wysoce odpornym na zabrudzenia, dzięki czemu utrzymanie basenów gastronomicznych w należytej czystości nie sprawia żadnych problemów. Wysoka odporność na bakterie i inne mikroorganizmy, wynikająca z nieporowatej struktury stali, sprawdza się doskonale w zachowaniu najwyższych standardów higieny.

  • Wytrzymałość

    Wysoka jakość stali, którą wykorzystujemy do produkcji naszych basenów, decyduje o dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne, co w przypadku pracy z dużymi i nieporęcznymi naczyniami, odgrywa kluczową rolę. Dodatkowo wykonujemy wyłącznie baseny gastronomiczne spawane, które cechują się wyjątkową trwałością i sztywnością.

  • Personalizacja i ergonomia

    Produkowanie mebli ze stali nierdzewnej na wymiar sprzyja zwiększeniu efektywności i wygody pracy. Odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych elementów (komór zlewu, kranów, półek, szuflad, uchwytów, stojaków, itp.), właściwy dobór ich rozmiarów i inne, specyficzne rozwiązania, podyktowane określonymi wymaganiami klienta sprawiają, że dany basen staje się w pełni ergonomiczny.

  • Oszczędność miejsca

    Dzięki połączeniu stołu i basenu w jeden, funkcjonalny mebel przemysłowy – otrzymujemy dodatkową korzyść w postaci zaoszczędzonego miejsca i maksymalnego wykorzystania dostępnej przestrzeni.

  • Estetyka

    Baseny gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej, cechują się nowoczesnym i profesjonalnym wyglądem, stanowiąc istotny i atrakcyjny element estetyczny w dowolnej przestrzeni gastronomicznej.

Przykładowe realizacje:

Basen gastronomiczny
Basen gastronomiczny jednokomorowy
Basen gastronomiczny ze stali nierdzewnej
Basen gastronomiczny na wymiar

Jak złożyć zamówienie?

Realizację każdego projektu rozpoczynamy od sporządzenia bezpłatnej, niezobowiązującej wyceny, uwzględniającej stopień skomplikowania zlecenia oraz ilość potrzebnej stali nierdzewnej do wykonania danego wyrobu.

Prosimy o przesłanie nam informacji na temat przeznaczenia konkretnego basenu, jego wymiarów oraz wszelkich uwag dotyczących dodatkowego wyposażenia (liczba komór, półek, szafek, szuflad, itp.). Rysunki z wymiarami (nawet poglądowe) zdecydowanie ułatwią i przyspieszą proces wyceny, choć nie są wymagane. Wycenę na mniej skomplikowane projekty można zamówić również telefonicznie.

Szybko skontaktujemy się z Państwem i przekażemy informacje o cenie oraz przewidywanym czasie realizacji. Jeśli zaproponowane warunki spotkają się z Państwa akceptacją – przystąpimy do wykonania zlecenia.

Zamów wycenę basenu gastronomicznego:

Dowiedz się więcej – zapraszamy na nasz BLOG i FAQ

Zapraszamy do odwiedzenia naszego bloga, gdzie znajdziesz ciekawe artykuły, porady i informacje na temat wyrobów i mebli ze stali nierdzewnej.

Jeśli masz pytania, zapraszamy do odwiedzenia naszej sekcji FAQ, gdzie zgromadziliśmy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące naszych produktów. Dowiedz się więcej o procesie zamawiania, wycenach, czasie realizacji, dostawie i innych ważnych aspektach naszej działalności.

Blog FAQ

Szukasz innych mebli ze stali nierdzewnej?

Wykonujemy całą gamę produktów, które znajdują zastosowanie we wszelkich obiektach gastronomicznych, handlowych, przemysłowych i usługowych. Możemy kompleksowo wyposażyć Twoją kuchnię, klinikę lub gabinet, warsztat, pracownię, sklep lub halę produkcyjną, w wysokiej jakości meble i wyroby ze stali nierdzewnej wykonywane na wymiar. Zachęcamy do zapoznania się naszą szeroką ofertą: